På tur med buss i Malaysia

Våren 1998 gjorde Hans Spicar och Bernhard Sahlgren en resa i Asien som tog oss till Thailand, Australien och slutligen Malaysia. Den 30/3 flög vi från Darwin till Kuala Lumpur via Jakarta. Här är ett utdrag ur vår resedagbok.

30/3 Kuala Lumpur

Flygresan till Kuala Lumpur gick bra men vi var lite nervösa för tullkontrollen. Malaysia har ju mycket stränga narkotikalagar och vi var rädda för vad de skulle tycka om min välutrustade medicinväska. Det framgick ju faktiskt inte av alla förpackningar att de var utskrivna på mig. Vi hade räknat med poliser och k-pistar överallt men det var knappt att de kollade våra pass. Det var som om vi lyckats gå fel och kom direkt ut till taxistationen. Vi köpte en taxikupong och bad att få bli avsläppta i Chinatown där det skulle finnas några billiga ställen att bo på. Trafiken var gles på motorvägen in till Kuala Lumpur och staden överraskade oss med många grönområden och välskötta hus.

Kuala Lumpur betyder platsen där de leriga floderna möts

Chinatown var lite halvruffigt och mer i stil av vad vi väntat oss av en asiatisk storstad. Vi hittade Backpacker Travellers Inn med en gång men de hade tyvärr bara lediga sängar i en sovsal. Det var trångt och enkelt men fick duga så länge. Våra krav har faktiskt sjunkit en hel del under resans gång. Vi betalade 20 RM per natt för oss båda (1 Ringit = 2.50 SEK) och installerade oss. Sedan gick vi ut på stan och givetvis snubblade vi in på första bästa McDonalds. Bernhard drogs sedan som av en magnet till Central Market. Det blev dock inga fynd denna gång för vi skyndade oss vidare för att hinna se mer innan det blev mörkt. Vi fortsatte till Merdeka Square innan vi vände tillbaka.

På vägen tillbaka upptäckte Bernhard marknaden på Jalna Petaling. Jag kände till den genom idog läsning av Lonely Planet men hade valt att hålla tyst. Jag tyckte att vi redan varit på så många marknader. Marknaden var bra men det mesta var betydligt dyrare än i Thailand. I alla fall om man jämför med nedprutade priser. Vi köpte några snygga kopior av Armani-klockor av King Watch Store. När polisen dök upp i ena ändan av marknaden gömdes blixtsnabbt alla kopior av märkesvaror. Det fanns även en hel del frukt och matstånd på korsande gatan Jalan Hargkehir. Vi köpte ett halvt kilo druvor och drack mängder av vatten. I denna värme kunde man dricka massor utan att bli kissnödig.

De andra sovsalarna på Backpacker Travellers Inn låg med genomgång genom salen vi sov i. Full fart med andra ord. Vi duschade sent men alla var vakna och låg och läste. Bernhard och jag var vakna längst och släckte i ena halvan av sovsalen efter att ha kollat med japanerna bredvid. Bernhard släckte helt och hållet en stund senare med protester från en lite knepig australiensare. Klockan var ju faktiskt över midnatt och vi var åtta personer i rummet att ta hänsyn till! Det blev en orolig natt för alla sängarna knakade när folk rörde sig. Tack och lov så fanns det luftkonditionering.

31/3 En lång promenad i Kuala Lumpur

På morgonen frågade vi efter andra rum och erbjöds ett med dubbelsäng för 40 RM respektive ett med madrasser på golvet för 25 RM. Båda rummen låg nära receptionen med central luftkonditionering. Det billigare visade sig vara reserverat och på systerhostellet fanns inget bättre så vi tog det dyrare rummet. Det visade sig att det mesta från receptionen hördes in inklusive ljudet från kvällsfilmerna så det blev sena kvällar. En fördel var att vi slapp bli bitna av lopporna som visade sig finnas i madrasserna som låg på golvet.

Några av de vackra fjärilarna i fjärilshuset

Vi begav oss åter till marknadshuset och sedan till Hong Kong Bank för att växla till oss Ringit. Sedan började en lång rundvandring för att hitta turistinformationen. Vi gick runt Merdeka Square och hamnade på ett intressant museum om Malaysias historia. Sedan fortsatte vi vår promenad till den vackra järnvägsstationen, nationalmoskén, fjärilshuset och genom den stora och mycket vackra "Lake Park".

Järnvägsstationen

Till sist tog vi en titt på Nationalmuseet. Därifrån var det fågelvägen inte så långt till Travellers Inn men en krånglig väg att ta sig fram över motorvägar, förbi höghus, ruckel och byggarbetsplatser. Den här stan är inte riktigt byggd för ihärdiga fotgängare. Kuala Lumpur gav inte alls den känsla av alltid närvarande fattigdom som man fick i Bangkok. Malaysia kändes som Thailands välmående kusin.

Lake Park

Vi köpte vanligt raklödder och tvål som kostade nästan lika mycket som hemma. Västerländska produkter var tydligen dyra även om de var tillverkade lokalt. På kvällen åt vi middag i en liten kinesrestaurang som låg halvt ut på gatan vid hörnet där vi bodde. Med två öl och vanlig kinesmat gick det på 35 RM, det vill säga runt 105 kr! Trots oväsen från kvällens film somnade vi och sov hyfsat hela natten.

Bröllopsfotografering vid Merdeka Square

1/4 Utsikt och shopping

Som så många andra dagar satsade vi på frukost hos McDonalds. Vårt nästa resmål skulle bli svala Camerun Highlands så vi gick till bussterminalen för att köpa biljetter. Det var rörigt och bussen till Camerun Highlands såg risig ut så vi beslöt oss för att istället fråga om alternativa bussar på Turist Malaysia. Sedan gick vi en lång väg, nästan runt vårt stora mål för dagen som var KL Tower. Det var högt och häftigt med en makalös utsikt. Härifrån syntes det tydligt hur mycket man byggde i Kuala Lumpur men också hur fantastiskt mycket grönområden det fanns. Tornet var vackert utformat med muslimska influenser. Efter ett stopp på McDonalds i foten på tornet fortsatte vi till turistbyrån för att köpa bussbiljetter. Turistbyrån låg i en gammal ambassad i ett mycket vackert område i närheten av Petronas Towers (Petronas är Malysiska statens oljebolag). Vi tog en lång väg hem med besök i ett shoppingkomplex och avrundade med kortskrivning och glass på, just det, McDonalds. På kvällen satsade vi på den lokala matkulturen och provade en annan kinesrestaurang. Maten var inte så bra men ölen smakade desto bättre.

Till Camerun Highlands

© 1998 Hans Spicar | www.resochdyk.nu | skicka e-post