Varför Mac?

Den här texten uppdateras inte längre utan ligger kvar mest som kuriosa. Apple är 2014 världens största företag sett både till börsvärde, omsättning och vinst. iPhone och iPad är en braksuccé. Det finns inte någon anledning att ständigt behöva försvara varför man envisas med att köra Mac...

Den uppmärksamme surfaren har kanske upptäckt att jag använder Macintosh. Det syns om inte annat på att filnamnen slutar på html och inte htm. Varför använder jag Mac när de flesta har en PC med Windows som operativsystem?

Det började av en slump. När jag började läsa sjuksköterska 1992 insåg jag snart att skrivmaskinen inte räckte till. Vid de tiden visste jag i stort sett ingenting om datorer så jag frågade min yngre bror om råd. Han tyckte jag skulle skaffa mig en Mac med tanke på att jag var nybörjare. Efter bara en månad var jag beroende… Min sambo fick lösenordsskydda spelen så att jag pluggade först och lekte sedan istället för att göra tvärt om. Jag är inne på min 7:e Mac och har inte haft anledning att ångra mitt val.
Min iBook är perfekt att ta med på resor. Här får jag hjälp av Marie att identifiera fiskar som jag fotograferat.

De viktiga detaljerna

Ska man vara ärlig så är ju Windows XP och Mac OS X i alla fall på ytan rätt lika varandra. Men jag tror att det är de små omtänksamma detaljerna som gör att man vill fortsätta med Mac när man väl provat. Ta bara en sådan sak som menyerna. I Windows sitter menyerna på programfönstrets övre del men det är ett 20 pixlar brett band ovanför. På Mac OS sitter menyerna alltid längst upp på skärmen. Fördelen är att menyerna är lättare att ”pricka” med musen. Om man markera text i Mac OS så markeras exakt det man vill markera, inte hela ord eller rader. Och scrollningen av fönster är bromsad så att man hinner se vad som glider förbi. Mac OS är fullt av sådana smarta detaljer. Det unika med Apple är också att de gör både hårdvaran, operativsystemet och en hel del program. Ingen annan tillverkare lyckas smälta samman de olika delarna så bra.

Stabilitet och säkerhet

Vi Mac-användare är bortskämda med enkla system- och programinstallationer, mycket få krascher, bra skräppostfilter, få intrång och inga virus. Det är ”plug and play” och inte ”plug and pray”. Grejerna bara fungerar. Låter det för bra för att vara sant? Jag har faktiskt varit med om att bli anklagad för att ljuga i en diskussion om säkerhet…

Till äldre versioner av Mac OS fanns det 26 olika virus. Bara några få av dem bet på Mac OS 9. Till Mac OS X som kom den 24:e mars 2001 finns det inga virus alls! Om man tittar i detalj på de viruslistor som säkerhetsföretagen publicerar så upptäcker man att det finns drygt 550 Word och Excel macrovirus. Dessa fungerar inte på Office för Mac OS X. Så om man använder Mac OS 9 och Microsoft Office bör man ha ett antivirusprogram då macrovirus kan smitta mellan plattformarna. Charles Gaba på MacObserver har tittat i detalj på Network Associates listning av Mac-virus.

Ofta påstås att det lilla antalet Mac-användare är förklaringen till att det inte finns några virus. Nu är vi runt 25 miljoner som kör Mac så det är att förenkla verkligheten. Anledningen är snarare att användaren tvingas godkänna att program körs och installeras. Och Mac OS X bygger till stora delar, precis som Linux, på öppen källkod. Det finns inga större hemligheter och många hjälper till att utveckla systemet. Grunden i Mac OS X kallas för Darwin vilket är en gratis och öppen UNIX-kärna baserad på FreeBSD. UNIX är ett operativsystem som funnits i 30 år så man har haft gott om tid på sig att hitta säkerhetsbrister. Här kan den som vill fördjupa sig ordentligt i Mac OS historia.

Operativsystem och programvara blir allt mer komplicerad och det finns inga program utan fel och säkerhetsluckor. De fel som har upptäckts i Mac OS X har rättats innan någon hunnit utnyttja dem. Apple tar säkerhet på allvar!

David Zeiler på Sunspot.net och Rob Pegoraro på Washinton Post förklarar varför Mac OS X (och andra UNIX-varianter) är säkrare än Windows. Bob Pegoraro säger: "In its default setup, Windows XP on the Internet amounts to a car parked in a bad part of town, with the doors unlocked, the key in the ignition and a Post-It note on the dashboard saying, "Please don't steal this." Walter Mossberg på Wall Street Journal säger "If you're getting tired of fighting viruses, consider a new Mac."

Mac OS 9 var inget fleranvändarsystem och kunde endast fjärrstyras med extra programvara. Man var tvungen att fysiskt sitta vid datorn för att kunna ändra något. Amerikansk armén bytte sina servrar med de offentliga sidorna till Mac. Anledningen var att de på Windows-maskinerna hade intrång nästan dagligen. De har fått ha sina sidor i fred sedan dess… 1997 hölls en tävling kallad Hacke där det gick ut på att ta sig in på en Mac-server. Efter drygt 200000 försök hade ingen lyckats. I en andra omgång där man lagt till fler funktioner krävdes det 2500000 försök. Sedan lyckades en australiensisk hacker vid namn Starfire tack vare ett fel i ett program som kördes på servern. Han fick 100000 kr som tack för hjälpen! Man hittar mer information om detta på MacWorld om man söker på "hacke".

Skräpposten slipper vi genom ett smart filter i e-postprogrammet Mail som följer med alla Macar. Filtret analyserar språk och uttryckssätt och klarar efter en tids inlärning att filtrera bort 95 % av skräpposten.

Hur stabilt Windows är beror nog en hel del på vad man installerar på datorn. En del användare verkar ha krascher dagligen. På jobbet kör vi Windows 2000 (NT5) eller XP och jag har aldrig varit med om att de datorerna kraschat. Dessa datorer används dock bara för intranätet, dokumentation i databaser och ordbehandling.

Myter om Mac

Den 6:e juni 2005 blev det som länge ryktats offentligt. Mac OS X har redan från början i hemlighet utvecklats för att köras på hårdvara från Intel. I januari 2006 kom de första Macarna med Intel processor och övergången var klar hösten 2006. För den som vill går det också att köra både Mac OS X och Windows XP på de nya datorerna. Men se upp - säkerhetsproblemen finns även om Windows körs på en dator från Apple.

En del tycker att Mac fortfarande är dyrare än PC att köpa. Det kanske stämmer om man tittar på de modeller som riktar sig till proffessionella användare men inte för Mac mini, iMac och MacBook som riktar sig till hemanvändare, skolor och kontor. Till Mac behöver du inte heller köpa något antivirusprogram och brandväggen finns redan inbyggd i systemet. Grejerna håller länge och förlorar inte i värde lika fort som en PC. Man behöver sällan lägga till något annat än extra minne. Och hur mycket värderar man den tid man slipper lägga på en krånglande dator?
MacBook

Det följer med en stor mängd program med en Mac:

Man kanske till synes får mer ”pang för pengarna” om man köper PC men också fler problem. Ska man vara lite elak kan man säga: Välj en PC om du vill jobba med datorn, välj en Mac om du vill få någonting gjort. Och så gör det ju ingenting att datorerna är snygga och/eller annorlunda. Läs vad Robert X Cringely har att säga om Mac och produktivitet och om Microsofts oförmåga att hantera säkerhet.

Det finns massor av program och hårdvara att välja på. Det finns nu mer än 25000 produkter kompatibla med Mac OS X. De populäraste spelen finns också till Mac men vi får ofta vänta på dem ett tag. Kompabiliteten är inget problem. Med Microsoft Office:mac är det inga problem att jobba ihop med folk som använder Office på Windows. Och det finns gratis alternativ till Office...

En del tycker att Mac inte är tillräckligt snabb. Mac Pro har en eller två quad-core Intel Xeon processorer och är en av de snabbaste persondatorer man kan köpa.

Starka och svaga sidor

En svaghet hos Apple är i min mening att det fattas en modell utan inbyggd skärm men med möjlighet att byta grafikkort. Man kan fråga sig hur många som i praktiken uppgraderar sin dator. Oftast är det enklare att köpa en ny innan den gamla är nästan värdelös. Den som vill spela de senaste spelen bör kanske därför överväga att köpa en PC eller en spelkonsol. Mac Pro är visserligen en väldigt bra dator men det blir en dyr leksak... Båda systemen har sina starka och svaga sidor.

Man bör välja PC om:

  • spel är det viktigaste
  • man vill bygga sin dator själv
  • om man vill uppgradera sin dator ofta
  • man har redan har många program för PC
  • man måste köra många program som inte finns till Mac
  • man har en kompis som är duktig på PC

Man bör köpa en Mac om:

  • man vill skapa musik på datorn
  • man vill redigera digital videofilm
  • man jobbar med digitala bilder och få enkel färghantering
  • man måste köra program som inte finns till Windows
  • man har en kompis som är duktig på Mac
  • man är nybörjare och inte har någon att fråga

Nu tror jag knappast att jag övertygar speciellt många att byta datorplattform. Men om ni är trötta på Windows, allt strul och alla säkerhetsproblem, så borde ni titta på Mac eller Linux. Om inte annat så mår Microsoft bra av att ha kvar konkurrens. Bara det sista är anledning nog för mig att fortsätta med Mac. Tror ni Microsoft Office skulle kosta från 4800 kr om de hade konkurrens?

Provocerad? Lugn, det är bara en dator...

© 2007 Hans Spicar | www.resochdyk.nu | skicka e-post