Om Hans Spicar

För att fatta mig mycket kort så är jag en tysk dalmas och bor i Falköpings kommun. Jag har många intressen som sportdykning, resor, foto och kreativ datoranvändning. På senare år har torp och trädgård blivit stora intressen och det finns mindre tid för dykning. Jag är sjuksköterska och arbetar som konsult inom bemanning , utbildning och införande av IT-stöd i sjukvården. Sedan hösten 2013 är jag också delägare i herrklädesbutiken Bernhards Koffert. Tidigare har jag arbetat på Ascom Wireless Solutions och före det på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, mest i olika bemanningslösningar. För den som vill veta mer så finns jag på Facebook och LinkedIn.

Hans i Sudan hösten 2005. Foto Eva Lindström.

Vatten och snorkling har jag med mig sedan jag var liten från familjens semestrar på Åland. Pappa tillverkade sin egen neoprendräkt i början av 1960-talet och brukade tidigt på våren hoppa i sjön där vi bodde. Så att börja dyka var nästan oundvikligt men det dröjde ända till 1995. Nu har jag CMAS *** dykcertifikat och är medlem i Götaverkens Sportdykarklubb i Göteborg.

Fotograferat har jag gjort sedan början av 1970-talet men med varierande grad av intresse. Att jag började med UV-foto var lite av en slump. Hemma hos min svåger, som är yrkesfotograf, satt en dag undervattensbilder av barnen på väggen. Han hade köpt en liten vattenskyddad kamera och inför en långresa till Asien 1998 köpte jag en likadan. Officiellt gick den att använda ned till 5 meters djup men kameran var med på runt 50 dyk till som mest 25 meter. Så länge vattnet var varmt så fungerade det hyggligt. Sedan blev det en kompakt digitalkamera med UV-hus och på den vägen är det.

Det jag tycker är mest spännande med UV-foto är kombinationen av teknik och kreativitet. Det finns alltid något nytt att testa och lära sig. Jag tycker också att UV-foto ger dykningen en ny dimension genom att det går att visa andra vad man sett. Även ett i övrigt mediokert dyk kan bli skoj om man lyckas ta en riktigt fin bild.

Min nuvarande fotoutrustning är Panasonic Lumix GF1 och GH2 som båda är kompakta systemkameror. För GH2 har jag ett undervattenshus från Nauticam. Jag använder två INON D2000 blixtar med fiberoptisk anslutning och en Fisheye Fix Light HG20DX och allt är monterat på INONs armsystem. Armarna har kompletterats med flytkroppar från 4th Generation Designs och utrustningen är nästan neutralt avvägd. Det här med undervattensfoto är både beroendeframkallande och lite av en prylsport...

© 2013 Hans Spicar | www.resochdyk.nu | skicka e-post