Så här har jag gjort min hemsida

Res och dyk startade som Hans Spicar Online i maj 2000. Den ursprungliga anledningen till att göra hemsidan var att helt enkelt för att lära mig hur man gör. Vad skulle jag då kunna skriva om som har ett allmänt intresse? Dykning och resor borde vara intressant för många att läsa om. En del material fanns redan färdigt genom att jag skrivit artiklar om dykning i Spiggen Nytt som var Storspiggens Sportdykarklubbs medlemstidning. Dessutom skrev jag under utbildningen till sjuksköterska en stor mängd kompendier baserade på föreläsningar, praktik och böcker. Och vackra fotografier fanns också redan på lager.

Att skriva HTML-kod kändes till en början som rena "grekiskan" och det verkade väldigt svårt att göra en sida. Så jag började med att läsa några avsnitt av InternetWorlds Webbskola. På bokrean köpte jag en liten hög böcker om hemsidor och i Annika Tigers HTML-guide hittade jag massor av kunskaper och tips. I Netscape Communicator fanns programmet Composer och det började jag med. Nu dök det dock upp problem. Programmet accepterade inte alltid de manuella ändringar jag gjorde i koden trots att de var korrekta. Jag började istället använda Adobe PageMill 3 som följde med scannern jag köpt. Nu gick det bättre.

Nästa problem var att sidorna blev väldigt olika beroende på vilken typ av dator och vilken webbläsare de visades i. Text och bilder kunde hamna lite var som helst. Jag använder Macintosh och upptäckte snart att texten på mina sidor blev löjligt stor när sidan visades på PC med Windows. Anledningen till skillnaden är att operativsystemen för text (dock ej bilder) utgår från att bildskärmen har en viss upplösning. För MacOS och UNIX gäller 72 dpi (punkter per tum) och för Windows 96 dpi. Problemet förklaras ingående på den här sida.

Lösningen på dessa problem blev att lägga upp hela sidan i nästlade tabeller (tabeller i tabeller) och att använda stilmallar (cascading style sheets) för att styra textens utformning. Genom att i stilmallen ange textens storlek i pixlar istället för punkter blev texten lika stor på både Mac och PC och proportionen mellan text och bild stämmer. Bakgrundsfärgen var ljusgul för att texten skulle vara lättare att läsa. Här en skärmdump på sidans första version (166K).

Res och dyk är utformat för att fungera hos de flesta. De första två versionerna var bara 630 pixlar breda för att fungera även på en 15 tums bildskärm. Jag har använt webbsäkra färger men bilderna är i 24-bitars färg och komprimerade för minsta storlek med god kvalitet. Sidorna går också att skriva ut på A4-papper utan att något av innehållet hamnar fel. Använder du Mac OS 9 så måste utskriftsstorleken ställas på 80% (Nescape) eller "anpassa sidstorlek" (Explorer) för att det ska fungerar.

Hösten 2001 gick jag över till att använda Macromedia Dreamweaver. Programmet är tyvärr lite dyrt men det är också den enda nackdelen. Enkla saker går snabbt att göra och man behöver inte bli expert för att göra avancerade funktioner. Programmet ger en mycket "ren" kod. En annan fördel är att det följer med en tjock handbok samt att det finns omfattande hjälp i programmet och på webben. Dessutom är finns Dreamweaver på svenska för både Mac och PC. Du kan ladda ned programmet och prova gratis i en månad från Macromedia.

Sommaren 2002 registrerade jag domänen resochdyk.nu och hyr plats på ett webbhotell. Textfälten fick rundade kanter med skugga. Version två av sidan såg ut så här (120K). Kanterna var skapade genom att bilder lagts in i tabellceller som omger texten. Bakgrundsfärgen var ljusgrå för att göra texten lättläst och framhäva bilderna utan att påverka hur färgerna uppfattas. Jag har började använda mallar och biblioteksposter i Dreamweaver för att kunna uppdatera alla sidor från några få filer. Fotogalleriet ligger på mitt hemsideutrymme hos Apple och länkas in med hjälp av ramar (frames). För fotogalleriet använder jag Apples iPhoto som gör det mycket enkelt att lägga upp snygga fotogallerier på internet.

Sedan januari 2005 har sidan en ny 770 pixlar bred utformning. Syfter med förändringen var främst att ge plats för reklam och att bryta upp den något inramade utformningen. Nu är loggan och navigationslisten separerad från resten av utformningen. Det är nu ännu enklare att förändra utformingen på enskilda sidor. Bakgrunden har blivit vit och huvudtypsnittet är nu Georgia i storlek 12 och 14 pixlar. Bildtexterna är fortfarande Verdana i 10 pixlar. För att kontrasten mellan text och bakgrund inte ska bli för stor är texten mörkt grå. Om det blir några reklamintäkter får framtiden visa. Det skulle dock behövas för det är inte gratis att ha en hemsida...

För att hålla reda på hur mina besökare hittar mig använder jag mig av gratistjänsten Extreme Tracking.

Hösten 2006 bytte jag jobb och med en arbetsdag med dator och tre telefoner framför sig så fanns det varken tid eller ork att driva hemsidan speciellt aktivt. Fotogallerierna ligger i publiceringstjänsten Galleries som ingår i Apples MobileMe. Tjänsten övergår i iCloud den sista juni 2o12. Återstår att se hur jag publicerar bilder i framtiden.

I juni 2012 har jag påbörjat en försiktig uppdatering av sidan. Fotogalleriet ligger nu på Flickr. Jag varken reser eller dyker speciellt mycket längre och jobbet är till stor del framför dator. Har en del material liggande som kanske intresserar någon. Återstår att se om tiden räcker till.

Mars 2013 med alla sociala medier och Youtube så känns det inte så motiverat att ha en hemsida längre. Den får ligga kvar framför allt pga artiklarna om UV-foto och om vård. Det roar mig lite att konstatera att jag både bloggat och lagt ut videomaterial långt innan det fanns några tjänster eller namn för det...

© 2013 Hans Spicar | www.resochdyk.nu | skicka e-post