Om panoramabilder

Panoramabilder öppnar nya möjligheter för att återge platser man besökt. Bara att göra ett bildutsnitt i panoramaformat kan ge ett helt nytt intryck av en bild. Panoramabilder kan vara en extra bred bild, täcka 360° eller till och med vara kubiskt, det vill säga, du kan titta både runt dig och uppåt och nedåt. Tänk dig att från resan kunna visa precis hur bungalown såg ut inuti! Ta en titt i Apples QuickTime VR galleri. Man kan även lägga in "hot spots" i bilden vilka framträder som en pil och tar den som klickar på pilen till nästa panorama. Operan i Sydney och Taj Mahal i Indien kan besökas på detta sätt och visar på de enorma möjligheterna med denna teknik.

Railey Sunset i småbildsformat

Utsnitt i panoramaformat från Railey Sunset

En panoramabild kan antingen tas med en specialkamera eller genom att ta en serie bilder med en vanlig kamera eller digitalkamera. En del digitalkameror har hjälpfunktioner för att få rätt överlappning och utan förskjutning av bilderna. Exponeringen och vitbalans måste vara samma för alla bilder. Om man tar en bred bild bör man ställa exponeringen efter mitten av bilden. Om man tar bilder i 360° så måste man testa exponeringen för alla bildvinklar och manuellt ställa in en exponering som någorlunda passar alla bilder. Starka ljuskontraster gör det nästan omöjligt att få ett bra resultat. Enklast är att fotografera molnliga dagar eller tidigt på morgonen.

För att undvika vinkelfel krävs ett stativ där kameran kan finjustera till vågrätt läge och kunna roterar runt objektivets brytningspunkt. Virtual Reality Photoraphy förklarar detta på ett utmärkt sätt.

För professionella resultat behövs Manfrotto 190CL, Panoramic Leveling Base samt 303SPH Multirow Panoramic Head. Med denna utrustning kan man göra bilder i 360° och kubiska panoraman. Grejerna väger tyvärr en hel del och kostar runt 7000 kr. Kaidan KiWi och QuickTilt Leveler är en billigare och lättare lösning för 360° panoramabilder. Agno's har till och med utrustning för undervattensbruk! RedDoor VR har det mesta man kan behöva för panoramafoto.

Ett sätt att komma billigare undan är att köpa en kompakt digitalkamera som har stativfästet i linje med linsen. Man klarar sig då med ett lättare stativ och Manfrotto 460MG huvud. Det går att ställa så att bilderna blir i stående format och objektivets brytpunkt hamnar nästan rätt med många kompakta digitalkameror. Det fungerar bra vid landskapsfotografering men man får med för lite om man är på närmare håll. Dessutom avslöjar sig vinkelfel obönhörligen om man är nära det man fotograferar.

Panorama från Sentosa Island i Singapore skapat av fyra bilder Canon Photostitch

För att sammanfoga bilderna krävs någon programvara. I Adobe Photoshop Elements 3 finns en hjälpfunktion. Skarvarna blir dock ofta konstiga och synliga. Med Canons digitalkameror följer Photostitch som är betydligt bättre. Stitcher Express ger inga skarvar alls förutsatt att man använt stativ.

För att göra 360° panoramabilder krävs QuickTime VR Authoring Studio, VRWorx eller Stitcher. Programmen är ganska dyra men Stitcher Express är billig och enkel att komma ingång med. På Apples sidor om QuickTime finns information, instruktioner och länkar. På sidan Panoguide hittar du omfattande instruktioner och tester av många program och utrustning.

Du måste ha QuickTime installerat för att kunna se 360° panoramabilder.

© 2004 Hans Spicar | www.resochdyk.nu | skicka e-post